Kinesioteippaus

KINESIOTEIPPAUS

Kinesioteippauksen avulla voidaan lievittää monia tuki- ja liikuntaelinten vaivoja ja helpottaa turvotuksia. Kinesioteippaus on Suomessa melko uutta, vaikka se onkin kehitetty jo 1970-luvulla. Kinesioteippauksen ”isä” on japanilainen Kenzo Kase, joka kehitti teippauksen ja siinä käytettävän teipin. Nykyään sitä käytetään paljon muun muassa urheilijoiden parissa ja se on levinnyt maailmanlaajuisesti.

Kinesioteippauksen perusideana on avustaa kehon luonnollisia paranemisprosesseja ja aktivoida kehoa. Teippi vaikuttaa hermoston, verenkierron ja imunestekierron kautta. Se sallii täyden liikkuvuuden nivelessä tai kehon osassa ja sitä voidaan käyttää erilaisten tekniikoiden avulla. Kinesioteipin vaikutusmekanismeja ovat mm:

Kivunlievityksessä teippi vähentää ihon ja lihaksen kautta koettua kipua.

Lymfakierron vilkastumista eli turvotuksen vähentymistä tapahtuu, kun teippi ”nostaa” ihoa ja luo enemmän tilaa lievittäen näin painetta ja lymfaattista tukosta. Se myös ohjaa lymfanesteitä haluttuun suuntaan.

Lihastoimintaa voidaan parantaa rentouttamalla tai aktivoimalla lihasta.

Teippi antaa paremman passiivisen tuen nivelille, korjaa nivelen asentoa ja ohjaa niveltä liikuttavia lihaksia työskentelemään halutulla tavalla. Se sallii nivelen täyden liikkuvuuden.

Kinesioteipin käyttö on helppoa ja se onnistuu tarvittaessa fysioterapeutin ohjauksen jälkeen itsekin tehtynä. Teippi on hypoallerginen ja hengittävä ja sietää kosteutta. Sen kanssa voi käydä suihkussa tai jopa saunoa. Kinesioteipissä oleva liima aktivoituu kehon lämmöstä ja tarttuu näin hyvin kiinni. Teippiä pidetään paikalla muutamia päiviä ja se voidaan poistaa iholta varovasti rullaten. Teippejä on eri värejä.