Lääkinnälliset kompressiotuotteet

Lääkinnälliset kompressiotuotteet

Lymfaturvotuksen yksi tärkeimmistä hoitomuodoista on kompressio. Lääkinnällisillä kompressiotuotteilla tarkoitetaan sukkia, hihoja, hansikkaita tai muita tuotteita, joiden avulla voidaan vähentää ja säädellä turvotuksen määrää. Tukisukat ja tukihihat mitataan yksilöllisesti huomioiden raajan tai vartalon osan pituus ja ympärysmitta. Kompressiotuotteet voidaan jakaa pyörö- ja laakakudottuihin tuotteisiin niiden valmistustekniikan ja materiaalin mukaan. Pyörökudotuissa tuotteissa ei ole lainkaan saumoja, ne ovat materiaaliltaan ohuita ja soveltuvat parhaiten sukan tai hihan muotoon. Laakakudotuissa tuotteissa on aina sauma ja materiaali on hieman pyörökudottua paksumpaa. Tuotteita voidaan käyttää lähes minkä tahansa kehon osan turvotuksen hoitoon. Molempia tuotteita saa sekä vakiokokoisina että mittatilauksena ja ne sopivat sekä miehille että naisille. Parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi kompressiotuotteiden rinnalla käytetään usein lymfaterapiaa.

Tukisukilla pystytään ennaltaehkäisemään myös veritulppien syntyä, turvotusta alaraajoissa ja ne kuuluvat oleellisena osana laskimovaivojen ja akuutin laskimoveritulpan hoitoon.

Meidän kauttamme ovat saatavilla seuraavat lääkinnällisten kompressiotuotteiden tuotemerkit: Juzo, Lymed, Mabs, Medi, Sigvaris ja Solidea

Tukisukka ja tukihiha tehdään aina tietylle paineelle, jota mitataan elohopeamillimetreinä (mmHg). Tämä paine tuotteessa vähenee aina säännönmukaisesti raajaa ylöspäin mentäessä. Näin esimerkiksi sukassa paine on suurimmillaan nilkan kohdalla ja pienenee reittä kohti, jotta nesteen virtaus ylöspäin säilyisi hyvänä. Kompressiotuote antaa siis raajalle ulkoista painetta, jonka avulla nesteiden takaisinimeytyminen imusuonistoon kohentuu ja laskimoveren virtaus helpottuu. Kompressiotuotteita voidaan valmistaa eri paineluokissa (kompressioluokat). Luokkia on neljä (1-4), jolloin 1-kompressioluokka antaa 18-21 mmHg paineen, 2-luokka 23-32 mmHg paineen, 3-luokka 34-46 mmHg paineen ja 4-luokka yli 49 mmHg paineen.

Kompressiotuotteita voidaan käyttää useissa eri ongelmissa:

● laskimoperäisissä turvotustiloissa

● lymfaturvotuksissa, jotka ovat syövän jälkitiloja

● lip-ödeemissä

● leikkausten ja traumojen jälkeen ilmenevien turvotusten hoidossa

● raskauden aikana ilmenevissä alaraajaturvotuksissa

● liikkumattomuudesta ja lihasten käyttämättömyydestä johtuvissa turvotuksissa, esim. pyörätuolissa istuvilla

Kompressiotuotteet valitaan ja mitataan asiakkaan tarpeiden mukaan. Väreinä ovat useimmiten beige ja musta, mutta tiettyjä tuotteita voi saada myös muissa väreissä. Mittausta varten varataan aikaa ja sen suorittaa aina lymfaterapeutti, joka voi tarpeen vaatiessa antaa ohjeita liikunnasta, ruokavaliosta ja muista aiheeseen liittyvistä asioista.

Muut tukituotteet ja apuvälineet

Valikoimiimme kuuluu myös tavallisia sukkia ja sukkahousuja, joiden kompressiot eivät ole aivan lääkinnällisten tuotteiden tasoa, mutta jotka helpottavat lievää turvotusta ja ennaltaehkäisevät vaivoja. Nämä tuotteet sopivat esimerkiksi seisomatyötä tekeville tai paljon matkustaville henkilöille. Värivalikoima on usein laajempi ja materiaalit vaihtelevat enemmän.

Sukanvetolaitteet ovat näppärä apu niille, joiden on muuten vaikea saada tukisukka tai tukihiha päälle. Saatavilla on Butler-niminen kehikko ja liukusukkia sekä avo- että umpikärkisen sukan tai hihan pukemiseen.